Interim recruitment in de praktijk

Door: KH 2-7-2019

Categorieën
:
12,

Interim recruitment. Het fenomeen waarbij een recruiter op flexibele basis wordt ingehuurd door een organisatie om een “tijdelijk” wervingsprobleem op te lossen. Het kan ook een meer structurele invulling zijn, wat er op duidt dat er verschillende constructies bestaan als een vorm van interim recruitment. En wat te denken van corporate interim recruitment? De grote broer van interim recruitment. Kortom, we zouden er een uitgebreide blog over kunnen schrijven. In plaats daarvan kunnen we interim recruitment ook aan de hand van een praktijkverhaal toelichten. Dat past ook wel weer goed bij de pragmatische aanpak van Craftin. Dus laten we dat laatste doen.


NEDCON


We nemen daarvoor het Doetinchemse bedrijf NEDCON op de korrel. Een internationale leider in opslagsystemen. Met het hoofdkantoor in Doetinchem, een productielocatie in Pardubice in Tsjechië en meerdere NEDCON-vestigingen door Europa en de Verenigde Staten, voorziet NEDCON klanten wereldwijd van magazijnstellingen, semi-automatische systemen en complexe, geautomatiseerde magazijninrichtingen. De slogan van NEDCON zegt veel over de mentaliteit van het bedrijf. If it can be done, consider it done. Dat spreekt ons bij Craftin wel aan. Sinds januari 2019 zit Sander twee dagen in de week bij NEDCON als interim recruiter. Tijd voor een evaluatie, samen met Bianca, HR Officer bij NEDCON.

“Ik ken Sander al wat langer. Een jaar of tien”, steekt Bianca van wal. “Toen onze vorige recruiter, een ZZP-er, bij ons wegging, kwam ik eigenlijk vrij snel uit bij Sander. Zijn technisch netwerk is erg groot en daar hebben wij gewoon profijt van. Onze vacatures hebben over het algemeen toch een zeer technisch karakter. Daarnaast ken ik hem al als een proactief persoon. Iemand die ook latente baanzoekers in beweging krijgt.


De flexibiliteit van interim recruitment


Voor Craftin is deze vorm van samenwerken een redelijk nieuwe constructie, zoals Sander ook beaamt: “Bij Craftin peilen we de behoefte van de klant en dan bekijken we welk model daar het beste bij past. Dat betekent in het geval van NEDCON dat ik hier interim zit, op basis van een uurtarief. Waarbij we kunnen op- en afschalen naargelang de wervingsbehoeftes. Ik zit hier dus letterlijk zij-aan-zij met de collega’s van HR, maar ook met de managers van de diverse afdelingen. Die heb ik eerst goed leren kennen en zo krijg je toch al een duidelijk beeld van de afdeling, maar ook van de bedrijfscultuur in het algemeen. Dat helpt in de zoektocht naar mogelijke kandidaten voor een vacature.”


Internationaal werven


Het bedrijf NEDCON is technisch van aard. Toch heeft Sander de afgelopen maanden zijn expertise als recruiter breder ingezet. “Het zwaartepunt ligt zeker op het vinden van engineers, maar hij heeft ook mensen aangebracht voor Accountmanagement, Planning en voor onze afdeling Legal”, aldus Bianca.

“Dat vind ik juist zo leuk aan deze klus bij NEDCON. Dat en het internationale karakter van het bedrijf”, vertelt Sander met stijgend enthousiasme. “Ze hebben hier het aantal nationaliteiten eens geteld en toen kwamen ze uit op 19. Op zich logisch voor een internationale speler van het formaat NEDCON, maar het heeft ook te maken met het feit dat er niet genoeg engineers in Nederland te vinden zijn. Dus de afgelopen tijd hebben we ook internationaal gezocht en dan moet je andere kanalen inzetten. Bijvoorbeeld adverteren via websites die dáár leidend zijn. We gaan overal zo dicht mogelijk op de arbeidsmarkt zitten.”


Wisselwerking tussen afdelingen


Een aanpak die vruchten afwerpt. Sander stapte binnen bij NEDCON toen er 13 vacatures open stonden. “Daarvan zijn er nu 10 ingevuld”, rekent Bianca snel uit. “En daar zaten vacatures bij die al ruim een jaar open stonden. Binnen enkele maanden wist Sander hier de juiste mensen voor te vinden.” Een gezamenlijke prestatie benadrukt Sander direct: “De wisselwerkingen tussen afdelingen zit hier gewoon goed in elkaar. De afdeling Marketing van NEDCON is bijvoorbeeld heel belangrijk in de arbeidsmarktcommunicatie. Dankzij de kennis en de expertises op die afdeling kunnen we slagvaardig zijn. Als we bijvoorbeeld via LinkedIn een campagne voeren, dan kijken we samen welk budget we daarvoor willen uitgeven en welke teksten en beelden aansprekend zijn. Zo wordt het intern ook echt een gezamenlijke missie om de beste mensen aan NEDCON te binden. Om die reden zetten we natuurlijk ook referral recruitment in.”


Een doorgewinterde specialist


Op de vraag waarom Craftin goed bij NEDCON past is Bianca resoluut: “Binnen Craftin ken ik Wim en Sander goed. Zij passen qua karakter goed bij de cultuur van NEDCON. Ze zijn toegankelijk, benaderbaar, proactief, duidelijk en hebben oog voor resultaat. Het is gewoon een professionele organisatie. En wat vooral praktisch is, is de achtervang voor Sander. Stel, hij gaat op vakantie, dan wordt zijn werk hier overgenomen door een collega van Craftin. Die continuïteit is voor ons belangrijk. Ik zie recruitment namelijk echt als een vak apart en dat kunnen we er niet ‘even bij doen’ bij HR. Daarvoor hebben we een doorgewinterde specialist nodig. En Craftin is niet te vergelijken met de standaard bureaus. Ze willen écht kwaliteit leveren en niet zoveel mogelijk kandidaten aanleveren in een zo kort mogelijke tijd.”

Andersom ziet ook Sander een goede match tussen Craftin en NEDCON: “Het is natuurlijk een technisch bedrijf en de technische arbeidsmarkt is het specialisme van Craftin. Ook nemen ze recruitment zeer serieus. Dat is denk ik ook een reden waarom de onderlinge samenwerking zo goed verloopt.”


Zomertijd


Nu, aan de vooravond van de zomer van 2019, zal Sander ‘terugschakelen’ naar één dag in de week interim recruitment bij NEDCON. Precies de flexibiliteit die de overeenkomst tussen Craftin en NEDCON met zich meebrengt. “In de zomerperiode wordt het wat rustiger. Maar mijn wens is er zeker om de connectie met Sander en Craftin te behouden, zodat we in drukkere periodes direct weer kunnen opschalen”, zo besluit Bianca.

Craftin bedankt NEDCON voor het uitgebreid delen en uitwisselen van deze ervaringen. Een ideale manier voor ons om een thema als interim recruitment te behandelen. Tevens wensen wij NEDCON succes met de voorbereidingen voor het aanstaande vijftigjarige jubileum. Via deze weg alvast van harte gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal!